Vinner Juventus Champions League under Maurizio Sarri?

Maurizio Sarri kunde knappast ha fått ett bättre tränaruppdrag efter Chelsea. Han basar numer över en av toppkandidaterna till att vinna Champions League. Juventus har idag en såpass bred och stark trupp att reservlaget skulle i princip kunna vinna Serie A och förstauppställningen har en god chans att vinna Champions League. Just nu ligger det generella oddset från de bästa spelbolag på 10.00 att Juventus tar hem Champions League. Frågan är om Sarri är rätt man att leda laget till en Champions League titel?

CHELSEA

Hur stor påverkan har Ronaldo i Juventus chanser på CL-titeln?

Juventus har alltid varit en storklubb i Italien, alltid en kandidat till att vinna ligan och på senare år har inget annat lag i Serie A varit nära att utmana Juventus om titeln. Det har lett till att klubben har storsatsat utanför Italien. Det främsta beviset på att de har växt ut till en av världens största klubbar var när de lyckades knyta till sig Ronaldo förra säsongen. Även om han kostade laget närmare en miljard kr kan det visa sig vara väl investerade pengar. Ronaldos första år blev dock ingen framgångssaga i Champions League efter det tidiga uttåget mot Ajax i kvartsfinalen.

Nya tag i år då laget har hämtat in de Ligt, Ramsey och Rabiot med det självklara siktet att ro hem Champions League i år. Med denna uppsättning av nya spelare ser chanserna betydligt ljusare ut för ett mer succéfyllt Champions League äventyr. Ronaldo som hade vant sig vid att i Real Madrid alltid ha spelare av världsklass i leverans av passningar fick problem i Juventus när det inte fanns samma kvalitétspelare i Juventus. Problemet borde vara löst med förstärkningarna av Rabiot och Ramsey. Det är runt Ronaldo laget har byggts och kommer fortsätta att byggas.

Ronaldo har gjort mest mål i Champions League genom tiderna

Ronaldo är med sina 126 mål den största målskytten genom historien i Champions League. Med sina 9 säsonger i Real Madrid producerades majoriteten av målen i Real tröjan. Dessutom var Ronaldo den stora skillnaden till att det gick så bra för Real eftersom att han är den spelaren som kan avgöra den viktigaste av matcher på egen hand. Om Juventus ska vinna Champions League i år måste Ronaldo visa vägen för laget eftersom att det är han som är den stora vinnaren. Självklart har han kapaciteten att göra det. Men då måste han även få viss draghjälp från resten av laget för att alla bitar ska falla på plats.

Är Serie A en för lätt liga för Juventus?

Både Juventus och PSG har haft det svårt att gå hela vägen i Champions League. Kan problemet ligga i att de inte möter tillräckligt bra motstånd i sina respektive ligor? Att när väl de två lagen kommer ut i Europa viker ner sig för att de inte har det som krävs? Är motståndet för ett lag från en mer konkurrenskraftig liga som Premier League med svåra matcher mot likvärdigt motstånd i varje ligamatch bättre förberedda för denna sorts matcher? Oerhört svårt att svara på om det stämmer, men kollar vi på förra årets finalister i Europa League och Champions League var alla lagen från Premier League.

PSG och Juventus i Premier League

Det som talar emot påståendet är Bayern München som både har haft stor framgång i den inhemska ligan Bundesliga och samtidigt vunnit Champions League titlar. Men troligtvis ligger det även en viss sanning i det. Så skulle Juventus och PSG vara bättre förberedda för Champions League om de spelade i en mer jämbördig liga som Premier League? I fallet PSG är den klubb man närmast kan jämföra med Manchester City. Båda klubbarna har mer eller mindre ett oändligt kapital att investera i spelartruppen med.

Manchester City’s ligatitlar har dock inte kommit genom att bara investera i truppen utan det har krävt åratal av utveckling av de spelare som har hämtats in, mycket tack vare att Pep Guardiola är extremt bra på att utveckla sina spelare. City tog en enorm fart under honom. PSG’s tränare Thomas Tuchel har även han erfarenhet av att utveckla spelare i Borussia Dortmund. Maurizio Sarri i Juventus har väl mer eller mindre redan haft färdiga spelare att sätta in i sina lag och har väl aldrig haft något intresse av att utveckla unga talanger. Det ska bli intressant att se hur de Ligt kommer att växa under honom.

Högre tempo i Premier League

Det skulle säkerligen ta ett par år att anpassa sig till spelet eftersom att i en liga som Premier League är tempot mycket högre än både i Ligue 1 och Serie A. Men när väl lagen har anpassat sig till ligan skulle de förmodligen båda två befinna sig i toppen med Manchester City och spela i Europa varje säsong som de även gör nu och vara bättre förberedda på Champions League. Frågan är såklart extremt svår att svara på eftersom att fotbollen är såpass föränderlig och vad som helst kan hända.