Borussia Dortmund

Borussia Dortmund logoAlla vi minns Borussia Dortmunds fantastiska semifinaler mot Real Madrid våren 2013. Lewandowskis poker hemma och Reals galna jakt efter mål i returen har blivit en riktig Champions League-klassiker. Nu tränar Jürgen Klopp Liverpool och José Mourinho med Man United försöker ta sig an Europa League.

Borussia Dortmund tränas nu av Thomas Tuchel och har en ung men dyr spelartrupp. Genomsnittsåldern på spelarna är 25 år. I Bayern är spelarna i snitt två år äldre. Dortmund är den näst bästa fotbollsklubben i Tyskland. När finalen i Champions League 2016/17 spelas i Wales i juni har det gått exakt tjugo år sedan Borussia Dortmunds enda vinst i CL med Omar Hitzfeld som tränare och Karlheinz Riedle som målmaskin. Det vill tyskarna gärna fira med en CL-final på Millennium Stadium i Cardiff. 

Lag 2016

Borussia Dortmunds lag är inte lika fantastiskt som ärkerivalernas Bayerns, men är trettonde dyrast i världen. Lyckas Tuchels mannar slippa storklubbar i slutspelet, har de goda chanser att nå en ny final i Champions League.

Anfallaren Aubameyang, Marco Reus, André Schürrle och Mario Götze värda lika mycket tillsammans som alla 385 spelare i Allsvenskan 2016/17.

Schweizaren Roman Bürki är lagets förstemålvakt. Han och Borussia M’gladbachs Yann Sommer tävlar med varandra om startplatsen i landslaget. I försvaret har Dortmund bl. a. Bartra, Durm och Piszczek. Andra spelare i Borussia Dortmunds lag som ni ska hålla koll på är Bender, Kagawa och Mangala på mittfältet samt Al Ghaddioui, Ramos, Reus och Aubameyang i anfallet.

Generellt sett, har Borussia Dortmund ett riktigt starkt lag, även med Champions League mått mätt. Men dess spelare är inte lika kända internationellt som spelarna i Bayern, Real, Barcelona och i de engelska toppklubbarna.

Champions League Odds

Fotbollsklubben Borussia Dortmund är rankad åtta vad gäller odds i Champions League. Spelbolag väljer att ge mellan 17 och 20 gånger pengarna på en vinst i CL-turneringen 2016/17 för Borussia. Det är något mer än vad du får för Arsenal, Sevilla och Spurs. PSG, Atlético, Juventus och Man City har alla lite högre chanser i årets Champions League, om man får tro oddssättare.

Gruppmatcher i Champions League

Gruppmatcher i Champions League 2016/17 som väntar Borussia Dortmund i september-december 2016 består av tre relativt enkla matcher och tre som lär bli betydligt svårare.

Borussia Dortmund bör inte ha några problem i sina två matcher mot Legia Warszawa och mot Sporting Lissabon hemma. På bortaplan i Lissabon den 18 oktober blir det tufft för Borussia. Dessutom väntar två  matcher mot Real Madrid i Grupp F: den 27 september hemma i Dortmund och den 7 december på Santiago Bernabeu i Madrid.

Fakta Borussia Dortmund

Land: Tyskland

Stad:  Dortmund

Vinster i Champions League:  En vinst 1996/97 samt en final 2012/13

UEFA-rankingen: 7

Spelarvärde enligt Transfermarkt: 339 miljoner euro

Bästa spelare: Pierre-Emerick Aubameyang, Marco Reus, Mario Götze, André Schürrle, Sokratis, Kagawa, Dembélé, Bender

Tränare: Thomas Tuchel

Smeknamn: Die Schwarzgelben (De Svartgula), Der BVB och Die Borussen

Hemmaarena: Westfalenstadion (81300 åskådare)

Grundades: 1909

CL-Gruppen 2016/17: Grupp F