Arsenal

arsenal fan i publiken

Arsenal är en världskänd fotbollsklubb som har vinsten i Cupvinnarcupen 1993/94 som sin främsta internationella merit. På 2000-talet har Gunners nått två stora finaler i UEFA-Cupen i maj 2000 och i Champions League 2005/06 (förluster mot Galatasaray respektive Barcelona). Säsongen 2003/04 som gav laget smeknamnet The Invincibles förlorade Arsenal i Champions League mot Chelsea i kvartsfinalen. Sex (!) senaste säsonger i rad har Wengers Arsenal förlorat i åttondelsfinaler: två gånger mot Barcelona och Bayern samt mot Milan och Monaco.  

Lag 2016

I Champions League 2016/17 gör Wenger sin nittonde försök med Arsenals lag att vinna Europas bästa klubbliga. Med Petr Cech i mål och lagkaptenen Mertesacker, Koscielny, Gibbs, Holding, Gabriel, Debuchy och Bellerin i försvaret kommer det att vara enormt svårt för motståndarna att få hål på Arsenal hösten 2016.

Arsenals mittfält består av ett tiotal riktigt duktiga spelare: Ramsey, Özil, Xhaka, Santi Cazorla, Oxlade-Chamberlain och Wilshere, för att nämna några. I anfallet är det Giroud, Walcott, Welbeck och Sánchez som regerar.

Champions League Odds

Med tanke på att Arsenal aldrig har lyckats i Champions League, är odds på att Gunners lyfter bucklan i Cardiff den 3 juni 2017 relativt höga.  Inför Champions League start är Arsenal rankade nia av oddssättare med ett odds på vinst i turneringen på hela 26.00. Det är något lägre än odds på Tottenham och Sevilla, men något högre än på Borussia och PSG, laget de får möta redan i gruppen.

Gruppmatcher i Champions League

Arsenals gruppmotståndare i Champions League 2016/17 är schweiziska Basel, Ludogorets från Bulgarien och Zlatans före detta klubb Paris Saint-Germain. Precis som vanligt går två lag vidare från gruppen, vilket Arsenal bör greja. Det brukar räcka med ett par segrar i gruppmatcher.

Arsenal har lyckats med att ta sig vidare ur gruppen i precis varje turnering sedan Champions League-system ändrades säsongen 2003/04. Odds på att Arsenal går vidare och spelar åttondelsfinaler i februari-mars 2017 är låga.

Fakta Arsenal

Land: England
Stad: London
Vinster i Champions League: Inga
UEFA-rankingen: 11
Spelarvärde enligt Transfermarkt: 477 miljoner euro
Bästa spelare: Özil, Sánchez, Giroud,Cech, Ramsey
Tränare: Wenger
Hemmaarena: Emirates (60 000 åskådare)
Grundades: 1886
Smeknamn: Gunners
CL-Gruppen 2016/17: Grupp A