Besiktas

Besiktas Logo Turkiska ligan Süper Lig där Besiktas spelar är en av de bästa i Europa, även om endast fyra klubbar i ligan har sina arenor i Europa. Som ni säkert vet, är Turkiet ett land med 97% av landsytan i Asien. I och med att landet är med i UEFA, får Besiktas och andra turkiska lag spela i Champions League. Turkiska klubbar från Europa i Süper Lig är: Galatasaray, Medipol, Basaksehir och Kasimpasa. 

Lag 2016

Laget vann Süper Lig 2015/16 med fem poängs marginal före tvåan Fener.  Galatasaray blev sexa och missar spel ute i Europa denna gång. Besiktas lag är tredje dyrast i Süper Lig, men en av de billigaste i Champions League 2016. Centralmittfältaren Oguzhan Özyakup är lagets i särklass dyraste spelare som en del bra klubbar jagar.

Besiktas förstärkte laget inför CL 2016/17 med Gökhan Gönül från Fener, målvakten Fabricio från Deportivo La Coruna och Adriano från Barcelona. Dessutom har en del spelare som har varit utlånade återvänt till klubben, däribland även svensken Alexander Milosevic. Gökhan Töre blev utlånad till West Ham United och är lagets största förlust inför säsongsstart 2016.

Champions League Odds

Endast nio lag i Champions League har högre odds på en CL-vinst än Besiktas. Spelbolagen rankar turkarna på ungefär samma nivå som Club Brugge, Basel och PSV Eindhoven. Är du inne på Champions League betting och vill tippa vinnare till ett högt odds, kan du välja Besiktas och få upp till 500 gånger pengarna. Om det är ett smart val återstår att se. Chanserna är pyttesmå, men visst finns de. Det lutar dock åt att Besiktas inte klarar av att ta sig vidare ur CL-gruppen.

Gruppmatcher i Champions League

Å ena sidan hade Besiktas tur i Champions League grupplottningen som ägde rum i Monte Carlo i slutet av augusti. Det finns inga storklubbar i Grupp B. I gruppmatcherna väntar Dynamo Kyiv, Napoli och Benfica. Å andra sidan är det Besiktas som anses vara outsiders i denna grupp. För att nå Europa League från tredje plats i gruppen kan det krävas fler poäng för turkarna än vad som brukar räcka i grupper med två solklara favoriter.

Ett exempel på det är årets Grupp D i Champions med Bayern och Atlético. Europa League-platsen i en sådan grupp avgörs oftast  i head-to-headmatcher mellan två outsiders, i det här fallet mellan Rostov och PSV.

Med andra ord blir det ungefär lika svårt att nå Europa League som att nå åttondelen i CL för Besiktas denna gång.

Fakta Besiktas

Land: Turkiet

Stad: Istanbul

Vinster i Champions League:  Bästa resultatet är en kvartsfinal säsongen 1986/87

UEFA-rankingen: 57

Spelarvärde enligt Transfermarkt: 94 miljoner euro

Bästa spelare: Özyakup, Adriano, Quaresma

Tränare: Şenol Güneş

Smeknamn: Kara Kartallar (Svarta Örnar) och Siyah Beyazlılar (De svartvita)

Hemmaarena: Vodafone Arena (42000 åskådare)

Grundades: 1903

CL-Gruppen 2016/17: Grupp B