Dynamo Kyiv

Dynamo Kyiv logoUkraina har haft en del problem den senaste tiden. Fotbollsklubben Dynamo Kyiv verkar dock fortfarande hålla hög nivå och är i år det enda ukrainska laget i Champions League-gruppspel. Sjakhtar Donetsk förlorade i förlängningen i kvalet mot Young Boys.

Dynamo Kyiv har varit ett fruktat lag på 1980-talet. De var bäst i hela Sovjet med spelare som Belanov och Mikhajlitjenko. Efter några år i Shakhtar Donetsk skugga har de vunnit toppdivisionen igen säsongerna 2014/15 och 2015/16. Bästa resultatet i Champions League-sammanhang är en semifinal 1998/99. Andrij Sjevtjenko glänste i matcher mot Arsenal och Real Madrid och blev även turneringens bäste målskytt, tillsammans med tobagiern Dwight Yorke.

Lag 2016

Målvakten Oleksandr Sjovkovskij, 41 år, är lagkaptenen i Dynamo Kyivs lag 2016 som sedan 2014 tränas av Serhij Rebrov. Till skillnad från Sjakhtar Donetsk är de flesta fotbollsspelare i Dynamo från Ukraina. Sex utländska spelare i laget är Danilo Silva, Vitorino Atunes, Júnior Moraes, Nikita Korzun, Domagoj Vida och Derlis González.

Vi i Sverige känner nog till några Dynamo Kyivs spelare från EM- och VM-matcher för Ukraina. Jevhen Khatjeridi, Andrij Jarmolenko och Oleh Husjev är storstjärnor, både i klubben och i landslaget.

Champions League Odds

Odds på Dynamo Kyivs vinst i Champions League är inte alls så höga som man kanske tror. Spelbolagsexperter placerar Dynamo i mitten av oddsrankingen, före lag som Lyon, Sporting, PSV och Monaco. I snitt får du 200 gånger pengarna tillbaka på en ukrainsk Champions League-vinst. Odds på att de vinner gruppen ligger på 6.00.

Gruppmatcher i Champions League

Grupp B som Dynamo Kyiv spelar sina gruppmatcher i består av Benfica, Napoli, Besiktas och, självklart, Dynamo själva. Medan Benfica och Napoli är favoriter till att gå vidare till Champions League-åttondelsfinaler, har Dynamo Kyiv och Besiktas ungefär lika stora chanser att knipa en plats i Europa League. Ukrainarna inleder gruppspelet hemma mot Napoli och spelar mot Besiktas borta i andra omgången. Rätt bra matchschema som höjer chanserna för avancemang för Serhij Rebrovs mannar.

Fakta Dynamo Kyiv

Land: Ukraina

Stad: Kyiv

Vinster i Champions League: Inga, två titlar i Cupvinnarcupen, senast 1985/86

UEFA-rankingen: 23

Spelarvärde enligt Transfermarkt: 110 miljoner euro

Bästa spelare: Jarmolenko, González, Vida, Khatjeridi

Tränare: Serhiy Rebrov

Smeknamn: Bilo-Sini (Vitblåa)

Hemmaarena: NSC Olimpiyskiy (70 500 åskådare)

Grundades: 1927

CL-Gruppen 2016/17: Grupp B