Lyon

Olympique Lyon klubblogoLyon eller egentligen Olimpique Lionnais slutade tvåa i Ligue 1 2015/16 och fick därmed en direktbiljett till årets Champions League. Vägen dit var lång. På julafton bytte klubbägarna tränaren Hubert Fournier mot assisterande tränare Bruno Génésio. Då låg Lyon på nionde plats i tabellen. Bytet blev en succé. Laget fick chansen att överträffa sin supersäsong i CL 2009/10, när Lyon nådde semifinal. Génésio fortsätter som huvudtränare och gör allt han kan för att göra ägaren Jean-Michel Aulas nöjd.

Lag 2016

Olympique Lyon har ett dyrt lag med spelare värda över 170 miljoner euro. Trots detta är det rätt få spelare i Lyon 2016 som vi i Sverige har hört talas om. Fransmannen Alexandre Lacazette, 25 år, är nog bäst i Lyon. Han är värd 35 miljoner euro på transfermarknaden. Många storklubbar jagar honom, men ingen har hittills lyckats med att övertala klubbägaren Aulas att sälja Alex.

Andra duktiga spelare i Lyons unga (24,4 år i snitt) lag är Gonalons, Lopes, Tolisso, Darder, Mammana, Cornet, Fekir och Ferri. Gillar ni fotboll på riktigt, rekommenderar vi er att kika på en av Lyons matcher i Champions League. Det råder ingen tvekan om att flera spelare i detta lag blir storstjärnor om några år.

Champions League Odds

Odds på Lyon i Champions League är höga. CL-vinst ger 150 gånger pengarna. Laget ligger därmed på plats 22 av 32 på ”rankingen” som oddssättare skapar, när de sätter sina odds. Om du brukar satsa pengar på kvalificering från gruppen, får du 2.62 i odds på att Lyon tar sig vidare ur Grupp H.

Gruppmatcher i Champions League

Den 25 augusti fick Lyon sina motståndare i Champions League-gruppmatcher. En varm sommarkväll i Monaco blev det klart att laget får möta Sevilla, Juventus och Dinamo Zagreb i Grupp H. Lottningen går inte att kalla svår. Juventus och Sevilla är något sämre lag än Real, Barca och Man City. Om Lyon lyckas kvala från gruppen, blir det dock fortfarande en mindre skräll.

Med största sannolikhet blir det en tredjeplats i gruppen för Les Gones i CL 2016/17 och Europa League nästa vår. Allt hänger på Lacazette, om han nu är kvar i Lyon säsongen ut. Jakten på 25-åringen intensifieras.

Fakta Lyon

Land: Frankrike

Stad: Lyon

Vinster i Champions League: Bästa resultatet är en semifinal säsongen 2009/10

UEFA-rankingen: 33

Spelarvärde enligt Transfermarkt: 171 miljoner euro

Bästa spelare: Lacazette, Gonalons, Lopes, Tolisso, Darder, N’Koulou, Rafael

Tränare: Bruno Génésio

Smeknamn: Les Gones (Barn)

Hemmaarena: Parc Olympique Lyonnais (59 000 åskådare)

Grundades: 1899

CL-Gruppen 2016/17: Grupp H