Basel

FC Basel stadiumVi i Sverige följer schweiziska Basel mest på grund av vår egen Alexander Fransson. 22-åringen från Norrköping spelar för Basel sedan förra säsongen. Hittills har Fransson hunnit spela ett tjugotal matcher och gjort ett mål.
Basel är utan tvekan den bästa klubben som Schweiz har just nu. I maj 2016 vann de Swiss Super League för sjunde säsongen i rad. I internationella sammanhang är Basel mest kända för sina vinster mot Manchester United i Champions League 2011/12 och mot Chelsea säsongen 2013/14.

Lag 2016

Lag som Basel har 2016 räcker mer än väl för att vinna hemmaligan igen. Spelarna är värda över 60 miljoner euro, vilket är 40 procent mer än vad näst dyraste spelatruppen (Young Boys) är värd. I Champions League går det inte att hoppas på en vinst med ett sådant lag. Basel kan skrälla i några matcher, men kan inte skapa sensationer om och om igen.

Lagets förstemålvakt är tjecken Tomas Vaclik. I försvaret har tränaren Urs Fischer Traoré, Omar Gaber, Suchý, Lang och Álvarez. Dié, Delgado, Zuffi, Steffen, Bjarnason, Boëtius, Callá, Fransson, Xhaka och norrmannen Elyounoussi utgör mittfältet. I Basels anfall har vi Šporar, Janko, Doumbia och Hunziker. Det är Doumbia, Janko, Delgado och Steffen som är farligast för motståndarna. Är de i god form och på gott humör i matcher mot Arsenal och PSG, kan Basel mycket väl gå vidare ur gruppen.

Champions League Odds

Basel är en relativt liten fotbollsklubb med Champions Leagues mått mätt. Det är tveksamt att någon ens vågar drömma om en vinst i CL 2016/17. Odds på att schweizarna gör det är såklart skyhöga. Spelbolagen ger dig odds på upp till 500 på att Basel vinner turneringen. Är du en smart bettingspelare, kommer du att välja alternativa spelmarknader, om du tror på Basels succé denna säsong. Varför inte satsa på att de vinner gruppen? Inför gruppstart får du ca 15 gånger i odds på det.

Gruppmatcher i Champions League

Basels tränare var allt annat än nöjd efter lottningen i Monaco den 25 augusti. Hans klubb får möta Arsenal, PSG och Ludogorets i gruppmatcher i Champions League 2016/17. Grupp A är inte lika svår som dödens grupp (C), men är abosolut en av de tuffaste.
Denna säsong har Basel en spelartrupp som är värd en plats i åttondelen. Nu behöver de överprestera för att nå slutspelet (åttondelsfinalen). Sex poäng mot Ludogorets känns som ett måste. Lyckas Basel dessutom med två kryss hemma mot PSG och Gunners, kan det räcka till avancemang.

Fakta FC Basel

Land: Schweiz
Stad: Basel
Vinster i Champions League: Inte ens nära
UEFA-rankingen: 20
Spelarvärde enligt Transfermarkt: 66 miljoner euro
Bästa spelare: Seydou Doumbia, Taulant Xhaka, Traore, Delgado, Bjarnason
Tränare: Urs Fischer
Hemmaarena: St. Jakob-Park (37-38 000 åskådare)
Grundades: 1893
Smeknamn: RotBlau, FCB, Bebbi
CL-Gruppen 2016/17: Grupp A