PSV Eindhoven

PSV Eindhoven LogoPSV Eindhoven vann Eredivisie 2015/16 före Ajax som, i sin tur,misslyckades med att kvala till gruppspelet (förlust mot Rostov i de helt avgörande playoffmatcherna). Nu är alltså PSV Eindhoven det enda laget från Holland som är kvar i Champions League 2016/17. Medan det går bra för Belgien, verkar hela Holland befinna sig i en formsvacka. Det gäller så väl landslaget som har missat EM 2016, som klubblag.

Ajax vann Champions League 1994/95, men sedan dess  har den holländska fotbollen gradvis degraderat. Sedan 2006/07 har det bara hänt en gång att en klubb från Holland har gått vidare från CL-gruppen. I förra Champions League lyckades Philips Sport Verenigung slå ut Man United och CSKA Moskva och gå till åttondelen. Efter två mållösa matcher förlorade PSV mot Atlético på straffar (7-8). Nu är det dags för ett nytt CL-försök.

Lag 2016

Phillip Cocu har ett rätt ungt lag till sitt förfogande. Medelåldern ligger på 24,3 år. Med endast sju utländska spelare är PSV Eindhoven ett av få undantag i Champions League som annars kryllar med spelare från hela världen. Förra säsongen spelade hela 70 brassar och 33 argentinare i Champions League. 22 procent av alla spelare kom från ett icke-UEFA land. Att man satsar på inhemska spelare i sitt lag ska vara bra för Holland som fotbollsland, men är ett tveksamt val om man vill lyckas i Champions League.

Cocu har Jeroen Zoet i mål och Isimat-Mirin, Moreno, Arias, Schwaab, Bremet och Willems som ordinarie backar. På mittfältet i PSV Eindhovens lag är Pröpper, Hendrix, Siem de Jong och Guardado givna. Dessutom har Cocu även unga Maher, Vloet, Ramselaar, Rigo och svensken Ramon Pascal Lundqvist till sitt förfogande. I PSV:s anfall är det Locadia, Narsingh, Pereiro, Bergwijn och Luuk de Jong, Siems lillebror, som tävlar med varandra om startplatserna.

Champions League Odds

Odds på att Eindhoven kammar hem segern i Champions League 2016/17 är höga. Spelbolagen är beredda att betala 200 gånger pengarna, om PSV vinner ligan. Deras vinstchanser är lika låga som de av CSKA Moskva och Besiktas. Oddsexperter tror inte heller på en åttondelsfinal för Cocus PSV. Odds på avancemang ligger på 6.50.

Gruppmatcher i Champions League

För att nå åttondelen måste PSV Eindhoven skrälla och skicka hem antingen Bayern eller Atlético. De hade otur i CL-lottningen och fick möta två topplag redan i gruppmatcher. Dessutom är även ryska debutanter Rostov med i Grupp D.

PSV inleder CL-gruppspel hemma mot Atlético den 13 september. Två veckor senare spelar de i Rostov-na-Donu mot ryssarna. Den 19 oktober möter PSV Eindhoven Bayern München borta. Det blev en mardrömslottning för holländarna och ett hemskt spelschema på det. Tyvärr blir det nog Europa League, om ens det, för PSV efter nyår.

Fakta PSV Eindhoven

Land: Holland

Stad: Eindhoven

Vinster i Champions League: En titel, 1987/88

UEFA-rankingen: 36

Spelarvärde enligt Transfermarkt: 112 miljoner euro

Bästa spelare: de Jong, Willems, Pröpper, Zoet, Guardado

Tränare: Phillip Cocu

Smeknamn: Boeren (Bönder), Rood-witten (De Rödvita)

Hemmaarena: Philips Stadion (35000 åskådare)

Grundades: 1913

CL-Gruppen 2016/17: Grupp D