Den svenske domaren Glenn Nybergs insats i Arsenal mot Bayern

Kvartsfinalen i Champions League mellan Arsenal och Bayern München blev en rysare, åtminstone om man är Arsenal-fan då de räddades i de sista skälvande minuterna av matchen som slutade 2-2. Senast de möttes var 2017 och nu är det dags att fylla deras historia med nya matcher – och det med ett svenskt inslag. Inte som spelare, utan i rollen som domare Glenn Nyberg och assisterande domare Mahbod Beigi och Andreas Söderquist. 

Att matchen var spännande råder det inga tvivel om men båda lagen har uttalat tankar om att flera beslut från domartrion inte gått deras väg alls. Det pratas om tre stora och kontroversiella händelser:

  1. Gabriel fick en armbåge i strupen av Harry Kane då Kane backade in i honom vilket bara resulterade i ett gult kort.
  2. Gabriel tog upp bollen med handen när Raya hade kommit för att göra en utspark men fick inget straff alls.
  3. Ingen straffspark efter att Arsenals Saka föll efter att ha utmanats av Bayerns målvakt Manuel Neuer.

Vi kollar in domarbesluten lite närmare och försöker ge vår syn på det som hände, och vår analys av hur den svenska domaren Glenn Nybergs insats i Arsenal mot Bayern egentligen var. Vi börjar med en av de saker som debatterats mest på sociala medier och bland sportkommentatorer, straffen – som aldrig blev av.

Skulle Saka blivit tilldelad straffspark?

Vi börjar med att konstatera att hela fotbollsvärlden är kluven i två läger. De som anser att det är en solklar straff, och de som tycker det inte alls är möjligt att tilldela en straffspark. Vi på clguide.se har kollat på filmerna många gånger om och det är solklart kontakt mellan målvakt och spelare, vilket också är uppenbart då båda fick vård som fortsatte även då slutsignalen ljudit. 

Den stora frågan är om Saka sökte kontakten, och om det var tillräckligt hård kontakt för att falla? Vissa hävdar att han föll för lätt medan andra säger att Neuer sträcker ut benet. Vi fick bara se en enda vinkel under matchen, men efter att ha sett fler vinklar kan vi förstå de som vill ha en straff. Nyberg kontrollerade med VAR Pol van Boekel och efter endast 26 sekunder kom hans beslut. Ingen straff! Men var det för snabbt?

Kane hade tur – inget rött kort

Den fysiska kamp som fanns mellan Kane och Gabriel under hela matchen kunde med lätthet gett ett rött kort till endera spelare, och ett hett em tips var att någon av dem faktiskt skulle få gå av planen. En situation som många anser att domaren fattade beslut var när Kane träffar Gabriel i strupen med sin armbåge medan han backar in i honom. 

Blev kortet gult på grund av Nybergs osäkerhet som domare i stora matcher? Enligt Keith Hackett, tidigare domare, så borde det blivit rött. Han säger till The Telegraph: “Harry Kane kan skatta sig lycklig. Hans armbåge mot Arsenals försvarare i den 55:e minuten under tisdagens spännande kvartsfinal i Champion League var farlig, oansvarig och med onödig kraft. Han visste exakt vad han gjorde, vilket man kan se då han tittar bakåt och ser Gabriels position.” 

Gabriels misstag kunde blivit dyrt

Det fanns egentligen ingen fördel i att Gabriel skulle ta utsparken istället för Raya och det är också därför vi inte ser någon reaktion från domaren. Men med en match som slutar 2 – 2 så är varje enskild liten händelse oerhört viktig och många hävdar att domare Nyberg borde ha bestraffat Gabriel. Men vad hände egentligen? 

David Raya passade bollen till Gabriel som tar den med handen. Gabriel litade på att domaren skulle bedöma att bollen inte var i spel, men sanningen är att det lika gärna kunde räknats som en utspark av Raya. Att då röra bollen med handen i sitt eget straffområde är oerhört klantigt. Vad säger domare Nyberg själv? Han ville inte bestraffa en spelare för ett “barnsligt misstag” i en kvartsfinal i Champions League. 

Håller Nyberg måttet?

En 35 år ung domare med kanske allt för få stora matcher under bältet är vår bedömning. Han är inte van vid VAR och han har inte dömt i en så här stor match tidigare. I våra ögon missades två straffar, och även ett rött kort. Det är missar man inte får göra i så här stora sammanhang. Med några fler matcher och med bra stöd från resten av domarteamet kommer han att bli en bra domare internationellt men här tycker vi nog att han tappade bollen – och både Arsenal och Bayerns spelare håller nog med oss i vår analys.