Porto

FC Porto logoPorto står kanske för den största skrällen i Champions League-sammanhang på 2000-talet. Med Mourinho som huvudtränare vann de turneringen 2003/04. Fansen drömmer om en ny skräll. I år har Porto ett starkare lag än på många år. Laget från norra Portugal vann mot starka Roma i playoff och avancerade till gruppspelet. Nye tränaren Nuno Espírito Santo från lilla Sao Tome och Principe verkar ha hittat rätt. Drakarna från Porto kan gå långt i denna upplaga av Champions League. 

Lag 2016

Portos lag 2016 är ett av de mest spännande i Champions League. I legenden Iker Casillas som är sugen på att visa alla, men framför allt Real Madrid, att han fortfarande hållet måttet, har Porto en högmotiverad och rutinerad målvakt. Pereira, Ivan Marcano, Alex Telles, Layún och Felipe bildar backlinjen. På mittfältet har huvudtränaren unga Otavinho och Ruben Nieves samt Sergio Oliveira, Evandro, Herrera, André André och Danilo Pereira.

Porto har hela åtta forwards i sitt lag. Anfallare som har bäst chanser till att starta i Champions League matcher är Varela, Brahimi, Adrián, Jesús Corona, André Silva och Depoitre.

Champions League Odds

Enligt oddssättare har Porto ungefär lika stora (eller små) chanser att vinna hela CL-turneringen som Sevilla och Napoli. Odds på Portos vinst ligger på ca 60 gånger pengarna. Porto är även favoriter till att kvala vidare till åttondelen. Spelbolagen betalar 1.44 gånger insatsen på deras avancemang, medan bets på Leicester ger 1.50 gånger pengarna.

Gruppmatcher i Champions League

Porto har blivit lottade till Grupp G, en relativt jämn grupp med Leicester, Club Brugge och outsiders FC Köpenhamn (Copenhagen). Porto inleder Champions League gruppspelet hemma mot Köpenhamn. Att vinna i den matchen är ett måste för laget om de vill vinna gruppen. I andra omgången besöker Casillas och Porto England. Det blir en tuff gruppmatch mot PL-mästarna Leicester City. I omgång nummer tre möter Porto Club Brugge på bortaplan.

Fakta Porto

Land: Portugal

Stad: Porto

Vinster i Champions League: Två titlar: 1986/87 och 2003/04

UEFA-rankingen: 12

Spelarvärde enligt Transfermarkt: 200 miljoner euro

Bästa spelare: Iker Casillas, Yacine Brahimi, Héctor Herrera, Aboubakar, Pereira, Neves, Varela

Tränare: Nuno Espírito Santo

Smeknamn: Dragões (Drakarna), Azuis e brancos (De Blåvita)

Hemmaarena: Estádio do Dragão (50000 åskådare)

Grundades: 1893

CL-Gruppen 2016/17: Grupp G