Benfica

Är Benfica bättre än SportingBenfica klubblogo? Båda lagen är från huvudstaden Lissabon och ställer upp i årets Champions League tillsammans med den tredje klubben från Portugal Porto. Spelare i alla tre lag är värda ca 200 miljoner euro. Det betyder att Benfica, Sporting och Porto sammanlagt är värda dubbelt så mycket som alla resterande klubbar i Liga NOS. I Champions League 2016 har Benfica störst chanser till avancemang och en åttondelsfinal i CL i februari 2017.

Lag 2016

Benfica har 70% utländska spelare i sitt lag, precis lika många som båda ärkerivalerna. Tittar man på spelarvärde, är det sex spelare som sticker ut och är värda över tio miljoner euro: André Carrillo, Konstantinos Mitroglou, Jonas, Pizzi, Toto Salvio och den svenske mittbacken Victor Lindelöf.

Med Jonas borta i början av säsongen 2016/17 är pressen stor på forwarden Mitroglou och hans kollegor Jiménez, Carrillo och Cervi som jobbar febrilt med att ersätta den skadade brassen. I mål har Benfica brassen Júlio César som de flesta av oss känner igen från hans tid med Brasiliens landslag.

Champions League Odds

Benfica hör inte till favoriterna i årets Champions League, om man får tro exporter som sätter odds hos spelbolagen. I snitt får du 100 gånger pengarna på Benficas vinst i CL 2016/17, om du väljer satsa på klubben inför gruppstart. Det händer överraskningar i Champions League. Det har Mourinho och Porto bevisat säsongen 2003/04.

Att Benfica vinner Europas största klubbturnering för lag för tredje gången, efter en paus på 55 år, är högst otroligt. Betting på Champions League och fotboll i stort handlar dock just om att hitta intressanta odds och skrällag. Gillar du högoddsare, är kanske Benfica värd några kronors bet.

Gruppmatcher i Champions League

Benfica hade tur i grupplottningen till Champions League 2016/17. Klubben var seedad, det vill säga tillhörde den första potten på åtta lag som blev dragna först. Därmed slapp portugiserna möta lag som Real Madrid, Barcelona och Bayern redan i gruppmatcherna.

Det blir italienska Napoli, ukrainska Dynamo Kyiv och turkiska Besiktas som Benfica får möta i gruppen (Grupp B). Det är en jämn grupp där alla lag har chansen att ta sig vidare.

Fakta Benfica

Land: Portugal

Stad: Lissabon

Vinster i Champions League: 2 vinster i Europacupen 1961 och 1962

UEFA-rankingen: 9

Spelarvärde enligt Transfermarkt: 180 miljoner euro

Bästa spelare: Jiménez, Toto Salvio, Pizzi, Mitroglou, Julio Cesar

Tränare: Rui Vitoria

Smeknamn: Águias (Örnarna) och Encarnados (De röda)

Hemmaarena: Allian Estádio da Luz (64600 åskådare)

Grundades: 1904

CL-Gruppen 2016/17: Grupp B