Vilka lag kan fortsätta överraska i CL?

San siro

San Siro” av App71296 (CC BY-SA 4.0)

Det börjar dra ihop sig något i årets Champions League-slutspel. Det långa kvalet och gruppspelet är avklarat, vilket innebär att sexton lag återstår i kampen om att ta hem den mest eftertraktade klubbtiteln av dem alla. Vi är vana med att se vissa lag år in och år ut i turneringen, likt Barcelona, Real Madrid och Juventus, men vilka av de sexton som kvalificerat sig får ses som något av en skräll den här säsongen? Detta är en kort summering med två av lagen som överraskat och hur deras chanser ser ut att gå vidare.

Atalanta

Ett lag som får ses som en överraskning är laget från Bergamo, Atalanta. De överraskade stort i Serie A förra säsongen och slutade på en tredjeplats, vilket var långt över de satta förväntningarna för säsongen. De största bidragande orsakerna var bland annat Duvan Zapatas målskytte och Alejandro Gomez framspelningar. Det har inte gått fullt lika bra i år, men laget ligger fortsatt på en stabil femteplats.

En stor utmaning är givetvis att balansera spelet hemma i Italien med spelet ute i Europa och det såg länge ut som att det var en uppgift som skulle visa sig vara något för tuff. De första matcherna gick tungt för dem i gruppen, men en poäng hemma mot Manchester City följdes upp med två raka segrar mot Dinamo Zagreb och Shaktar Donetsk. Den tunga segern borta mot Shaktar Donetsk skrevs slutligen till 3-0, vilket innebär att Atalanta plötsligt seglade upp på en andraplats i gruppen bakom Man City. En seger som även bokade in dem till det kommande slutspelet! Värt att nämna är att Atalanta inte spelar hemma på Stadio Atleti Azzurri d’Italia i Champions League, utan San Siro, vilket bland annat https://www.fotbollskanalen.se/italien/atalanta-lanar-san-siro-i-champions-league-en-ara/ tidigare rapporterat om.

Nu väntar Valencia i nästa omgång. En lottning som inte är enkel, men som tränaren Gian Piero Gasperini sannolikt är mer än nöjd med sett till vilka övriga nitlotter som fanns inför lottdragningen. Atalanta är en klubb i harmoni just nu, vilket deras överkörning av Milan med 5-0 speglar. Enligt https://www.betfair.se/ står Atalanta just nu i 2,5 att gå vidare mot Valencia. Det mesta talar med andra ord för en väldigt jämn kamp i mitten av februari. Valencia har inte imponerat särskilt mycket den här säsongen, kan Bergamo-klubben fortsätta överraska?

Before Olympique lyonnais – Real Madrid match” av Philippe (CC BY-SA 2.0)

Lyon

Det är inte många år sedan Lyon var den allra största klubben i Frankrike. De spelade regelbundet i Champions League och laget hade ett lite extra stort intresse i svenska medier i samband med Kim Källströms period i klubben, bland annat i svd, https://www.svd.se/uppforsbacke-for-kallstroms-lyon Det har hänt mycket sedan dess, men Lyon är fortfarande ett lag att räkna med i dessa sammanhang. De hade förvisso inte den svåraste av grupper (Benfica, Leipzig och Zenit), men det som imponerat något är att laget lyckats ta sig samman ute i Europa. Deras spel har inte stämt överhuvudtaget hemma i Frankrike, trots att kvalité finns i truppen (Depay, Aouar, Lopes, etc).

De har i skrivande stund ligans näst bästa målskillnad (bakom PSG), men marginalerna har varit på fel sida, vilket lett till att de halkat efter rejält bakom lagen i tabelltoppen. De fick en något svårare lottning än Atalanta i form av Juventus, men kan ett ungt och hungrigt Lyon skrälla mot ett åldersstiget Juve?

Vi har trots allt sett större skrällar genom åren och laget kommer inte behöva ha tankarna på en toppstrid hemma i Frankrike. Klarar de att skrälla eller tar det stopp?