Olympique Lyonnais – en gigant inom Women’s Champions League

Champion’s League är den högsta drömmen för många som önskar sig en fotbollskarriär på professionell nivå. För damer blev den drömmen möjlig när det inför säsongen 2001/2002 startade upp en europeisk toppliga för damer. Den hette från början Uefa Women’s Cup men bytte säsongen 2009/2010 namn till Women’s Champions League. Samma säsong nådde den franska klubben Olympique Lyonnais, kallad Lyon, sin första final. De förlorade den gången men redan nästa år fick de revansch genom att ta sin första Champions League seger. Sen dess har detta lag fullkomligt dominerat damernas Champions League med rekordmånga vinster. Framgångarna i hemlandet Frankrike är lika stora som de europeiska och Lyon klassas att vara ett av världens absolut bästa lag inom damfotbollen.

Damer på frammarsch

Damfotbollen har ökat stort i popularitet de senaste åren. Inte minst i Sverige där vårt damlandslag har nått framgångar i både EM och VM. Plus att klubbar som Umeå har nått framgångar inom Champions League med vinst 2003 och 2004 och efter det har de nått finalen ytterligare tre gånger. Det är inte bara inom fotboll som damerna är på frammarsch. Många andra idrotter satsar på damsidan genom att starta lag, matcher och turneringar endast för damer. Förutom Champions League som öppnade sin liga för damer 2001 finns det även andra exempel. Bland annat ishockey som är en av de snabbast växande inom damidrott sen debuten i OS 1998. Ett annat exempel är e-sport, med spel som till exempel poker. Traditionellt sett har poker varit en mansdominerad sport. Idag finns det flertalet kvinnliga proffs, till exempel Celina Lin och Jennifer Shahade som båda är medlemmar av Team PokerStars. Så damerna tar hela tiden ny mark inom sport som tidigare varit förbehållen herrarna.

Photo

Staden Lyon

Lyon är med sina lite drygt två miljoner invånare Frankrikes tredje största stad efter Paris och Marseille. Den kallas också för Frankrikes gastronomiska huvudstad på grund av sin matlagningstradition. Hit åker du helst på våren, tidig sommar eller under hösten. Det är då det är som mest behagligt klimat i staden som gärna blir allt för het under sommarmånaderna. Åker man till Lyon ska man absolut inte missa att ta en utflykt till Beaujolais. Ett av landets mest beryktade vindistrikt som är känt för sitt färskvin, Beaujolais Nouveua. Staden blandar idag sin traditionella kokkonst på traditionella bouchons med modernt mathantverk på stjärnbeströdda lyxkrogar. I stadens gamla industrikvarter, La Confluence, växer det fram en trendig blandning av hipsterkrogar och techbolag, precis som i många andra städer. Till Lyon är det enkelt att ta sig. Flygplatsen tar emot både inrikes- och utrikesflyg. Eller varför inte ta tåget? Från Köpenhamn går det att nå Lyon på mindre än ett dygn med några få byten. Frankrikes höghastighetståg, TGV, trafikerar staden så från Lyon är det enkelt att ta sig vidare mot andra franska städer som Marseille och Paris.

Photo

Stadens stolthet

Förutom sina framgångar inom gastronomin har staden en stor stolthet i sin fotbollsklubb Olympique Lyonnais. Både herr- och damlag är framgångsrika men det är damerna som verkligen utmärker sig på den europeiska fotbollsscenen. Detta rekordlag har flertalet gånger klassats som världens bästa och ses som en stor föregångare inom damfotbollen. De har vunnit den inhemska ligan inte mindre än 18 gånger sen starten 1970. Laget hette då FC Lyon och 2004 gick de in som damlag i klubben Olympique Lyonnais. Det gav en del fördelar, bland annat att de kunde spela sina större matcher, till exempel möten i Champions League, på arenan Stade de Gerland. Vanliga matcher i inhemska ligan spelas ofta på Plaine des Jeaux des Gerland. Lagets kanske mest otroliga bedrift är att ha vunnit Women’s Champions League fyra gånger i rad, åren 2016–2019. De har dessutom vunnit 2011 och 2012, samt spelat final ytterligare två gånger. När man läser om dessa resultat är det lätt att förstå att Lyon fullständigt dominerar den europeiska damfotbollen. Laget lockar till sig de bästa spelarna i världen. Däribland flera av våra svenska fotbollsstjärnor som Caroline Seger, Lotta Schelin och Amelie Rybäck. Caroline Seger var med och vann Champions League 2017 innan hon vände åter hem till damallsvenskan och FC Rosengård. Frågan är vilket lag som i framtiden ska kunna utmana Lyon som det främsta europeiska laget. Utmanare kan finnas i inhemska PSG eller tyska Wolfsburg som båda nått finalen i Champions League men fallit mot Lyon. Nästa säsong återstår det att se om Lyon kan hålla ställningarna eller om de kommer att petas från tronen.