Champions League-finalerna som aldrig glöms

Champions League är den högsta europeiska ligan som avgör vilket lag som är mästarnas mästare. Genom åren har det spelats fantastiska matcher och framför allt finaler. Föregående säsong, då Liverpool vann mot Tottenham, var däremot ett exempel på när semifinalerna var mer spännande än själva finalen.

 

Det har spelats spektakulära finaler i Champions League. Några har gått till fotbollshistorien och kommer sent att glömmas.

 

1994: AC Milan mot Barcelona 

 

Finalen från 1994 är ett praktexempel på att ingen ska ta ut en seger i förskott. AC Milan var inte förhandsfavoriter. De hade flera skadade spelare och några deras bästa satt på bänken på grund av avstängningar. De hade heller inte vunnit någon av sina sex senaste matcher. Men Milan gav allt de hade ändå, vilket resulterade i fyra mål på under 60 minuter. Barcelona var för chockat för att hinna göra något och den italienska klubben vann med 4-0.

 

1999: Manchester United mot Bayern München

 

Om det inte hade varit för de sista minuterna hade finalen på Camp Nou i Barcelona 1999 inte gått till historien. Det hade till och med kunnat bli en av de tråkigaste finalerna någonsin. Bayern München ledde med 1-0 fram till 91:a minuten. Då gjorde United 1-1. Två minuter senare sparkar Ole Gunnar Solskjær, som nu är Manchester Uniteds tränare, in matchen sista mål och det blir 1-2. UEFA sägs redan ha klätt pokalen med Bayerns flaggor och fick snällt byta ut dem.

 

2005: Milan mot Liverpool

 

Det här kan mycket väl vara den bästa Champions League-finalen någonsin. Till och med de som inte följer Champions League känner säkert till vändningen som skedde i Istanbul 2005. AC Milan fick en tidig ledning och ledde i halvlek med 3-0. Enligt rykten ska Liverpoolsupportrar redan ha börjat att lämna arenan i ren frustration. Den engelska klubben fick däremot nytt liv och tio minuter in i andra halvlek gjorde Liverpool 3-3. Finalen avgjordes sedan på straffar, som Liverpool vann med 6-5.

 

2014: Real Madrid mot Atletico Madrid

 

Det är inte ovanligt att Champions League-finalen blir ett derby mellan två klubbar från samma nation. Det är desto ovanligare att det är ett derby mellan två klubbar från samma stad. 2014 hade Atletico vunnit La Liga och Real jagade sin tionde Champions League-titel, ”La Decima”. Atletico såg ut att vinna finalen med 1-0, men när klockan slog 92:48 kvitterade Real Madrid. De gjorde sedan tre mål under den nya tilläggstiden och matchen slutade 1-4.

 

 

Årets upplaga av Champions League är vidöppen. De nuvarande ligamästarna är en av förhandsfavoriterna men de har inte det bästa oddset. Betting online är mycket populärt i fotbollssammanhang och det är flera lag som kan vinna Champions League-titeln. Manchester City har det bästa oddset på 3.75. Liverpool kommer efter med oddset 6.5 medan PSG och FC Barcelona har oddsen 7.0 respektive 7.5.

 

Om det blir ett engelskt derby, eller något annat derby, i finalen 2020 får våren visa. Om Liverpool och Milan tar sig till final kan det bli en favorit i repris från 2005. Finalen kommer nämligen att spelas på samma arena: Atatürk Olimpiyat Stadyumu i Istanbul.