Så här kan Sverige ta sig till fotbolls-VM 2022

Sverige lottades in i kvalgrupp B och under 2021 spelades det totalt 8 matcher mot de övriga i gruppen. Det hela slutade med en andraplacering i gruppen vilket inte räckte till en direktkvalificering till fotbolls-VM 2022. Däremot räckte det till en Playoff där vi skulle matchas mot Tjeckien, Polen och Ryssland.

På grund av Rysslands avstängning från fotbollsspel blev det några förändringar i gruppen. Polen gick per automatik vidare till omgång två och får möta vinnaren mellan Sverige – Tjeckien.

Playoffsemifinalen mellan Sverige och Tjeckien blev en riktig rysare och det var många som bet på naglarna när det blev förlängning. Robin Quaison satte matchens enda mål 110 minuter in i matchen och det gjorde att Sveriges chans att nå fotbolls-VM i Qatar fortfarande lever. Om vi går hela vägen får vi anledning att hålla koll på komplett spelschema för Fotbolls-VM 2022.

Nästa steg är att slå Polen

För att nå hela vägen fram till fotbolls-VM krävs det att vi också slår Polen. Med vind i seglen efter resultatet mot Tjeckien kan det gå vägen, även om vi förväntar oss ett ganska hårt motstånd. Till Polens förtret, och till vår fördel, finns det skador i det polska laget som kan sätta käppar i hjulet för dem.

  • Arkadiusz Milik, Marseille-forward 28 år gammal, haltade rejält när han gick av planen under träningslandskampen mot Skottland. Det är också bekräftat att han kommer att få stå över matchen mot Sverige på grund av en brusten lårmuskel.
  • Bartosz Salamon, 30 och spelar i Lech Poznan, är i Italien för att få kontroll över sin lårskada vilket gör att även han missar matchen.
  • Krzysztof Piątek som spelar i Fiorentina till vardags, 26 år, fick en otäck skada i samma match mot Skottland. De polska läkarna har gått ut med att de gör allt de kan för att han ska vara spelklar till mötet mot Sverige.

Detta är tre tunga spelare som brukar bidra med en hel del under matcherna. Men än värre är att den stora världsstjärnan Robert Lewandowski har problem med ett knä och det kan göra att han får avstå matchen.

Även Sverige har en del frågetecken med bland annat Joakim Nilsson och Albin Ekdal som båda missade den sista träningen inför Polen-matchen. Aftonbladet Sport berättar i en artikel, som du kan läsa här, att de båda har smärre skador och det gjorde att de tränade vid sidan om övriga laget.

Polen möter Sverige

Finalen i playoffspelet grupp B går av stapeln den 29/3 klockan 20:45 och 90 minuter senare hoppas vi att vi har en vinst för de blågula hjältarna. Om det inte går vägen i den matchen är drömmen om VM 2022 över och vi får börja blicka mot nästa gång det är dags.

Så på med landslagets färger och heja fram killarna! Det spelar ingen roll om du gör det på storbilds-TV på krogen, framför streamingtjänst på laptopen eller i soffan hemma. Vi håller tummarna och lycka till Sverige!