Har du koll på Champions League?

Champions League är den liga som är allra mest prestigefylld i Europa. Det är också den liga som ses av alla flest tittare och som har flest antal vadslagningar under året. Men har du koll på olika fakta och kuriosa kring CL? Här har vi plockat fram 7 saker du kanske inte visste. Testa dig själv eller en fotbollsintresserad kompis och se hur mycket ni vet om Champions League.

Spelat flest gånger

IFK Göteborg har spelat fler än 80 matcher och det är en imponerande siffra i sig men det lag som spelat i Champions League allra flest gånger är Real Madrid. De stoltserar med imponerande 450+ matcher och fler lär det bli. Hur många gånger till vi får se dem spela CL står skrivet i stjärnorna men ett spel på detta med en William Hill bonus skulle nog ge ganska låga odds.

Flest mål totalt

Titeln för flest mål totalt går till Ronaldo med 141 gjorda mål. En svårslagen siffra! Faktum är att han också kniper förstaplatsen för flesta antal spelade matcher och även för antal assists. Han har ännu inte valt att pensionera sig vilket också gör att han har möjlighet att bättra på denna statistik och göra siffrorna ännu mer svårslagna.

Vunnit ligan flest gånger

När vi ändå är inne på flest antal av olika slag så är det på sin plats att också nämna vilket lag som vunnit CL allra flest gånger. Även här är det Real Madrid som toppar listan med 13 vinster följda av Milan som har 7 segrar hittills. Denna siffra kommer givetvis att ändras men det kommer ta tid innan någon ens är nära att komma ikapp Real Madrids siffra.

Snabbaste målet i en match

Roy Makaas, som spelade för Bayern München, lyckades med bedriften att peta in bollen i mål redan efter 10 sekunder speltid. Det var mot Real Madrid. Andra snabba mål är Champion League finalen 2019 där Mohamed Salah satte bollen efter 1 minut och 49 sekunder. Läs mer om Salahs mål i en artikel från Aftonbladet. Paolo Madinis – Milano – gjorde det ännu lite snabbare år 2005 då han gjorde mål på 53 sekunder i finalen.

Exklusivt märke för de som vinner flera gånger

Är du en av alla de som gillar att ha koll på olika matchställ? Då har du kanske sett det silverfärgade märke som några av klubbarna har på sina tröjor i Champion League-sammanhang. Det är ett unikt märke man får lov att bära om man vunnit fler än fem gånger, eller tre gånger i rad. Märket är placerat på vänster ärm och ser ut som en trofé och har en siffra som anger hur många gånger laget vunnit.

Champions League har en egen låt

Säsongen 1992/93 var det år som Champions  League-hymnen utsågs till officiell CL-låt. Den spelas alltid inför herrarnas matcher. Du kan höra den på uefa.com där texten också finns med. Den används dock inte till damernas version av ligan. Där väljer de istället att spela ”Welcome to the Jungle” av Guns ´N´ Roses eller ”O Fortuna” av Carl Orff.

Engelska klubbar portades under flera år

Från säsongen 1985/1985 till och med säsong 1989/1990 var samtliga engelska klubbar avstängda från deltagande i Champions League. Detta berodde på att UEFA hade utfärdat ett straff på grund av ett enormt supporterbråk mellan Juventus-fans och Liverpool-fans inför finalen 1984/1985.

Hade du koll?

De första tre punkterna är saker som många fans har rätt bra koll på men visste du att det snabbaste målet gjordes på under 11 sekunder? Eller att det silverfärgade märket på vänster ärm är ett unikt märke som är reserverat endast för de som vunnit ett antal titlar? Om du kunde alla 7 punkter så är det imponerande och vi säger bra jobbat!