Champions League står inför förändringar

Fotboll är världens största sport sett till utövare och fans. Världen över spelas fotboll i olika ligor och turneringar. Den kanske mest prestigefyllda ligan är Champions League där bara namnet antyder att det är en kamp mellan mästare. Med anor från 1950-talet organiseras Champions League idag av det europeiska fotbollsförbundet UEFA. Varje år sammandrabbar några av världens bästa fotbollslag för att tampas om titeln som mästarnas mästare. Nu när säsongen för 2021/2022 nått sitt slut är det dags att blicka framåt och ta en titt på de förändringar som turneringen står inför. Även om förändringarna inte kommer att implementeras förrän säsongen 2024/2025 så är arbetet redan nu i full gång med att dra upp riktlinjerna för den nya topp-ligan.

Fotbollskultur

Som den största sporten i världen är det inte konstigt att fotbollen nästan har som sitt eget språk. De flesta känner till uttryck som offside, hörna och straff. Fotbollens tradition och dess termer är så integrerade i vårt samhälle att de med tiden har smält in i vår kultur. Fotbollens termer har även blandat sig in i andra sporter och spel, och vice versa. Som ett exempel kan vi nämna att det finns några poker termer som används inom fotbollen. Termen poker betyder exempelvis att en och samma spelare gör fyra mål i en match. Ett annat exempel är den konstfulla bakåtsparken som ibland utförs av talangfulla spelare. Den har lånat sitt namn från cykelsporten och kallas kort och gott för bicykleta eller cykelspark. Detta är bara ett par exempel på hur rotad fotbollssporten är i vårt samhälle.

Stora förändringar

Champions League har med åren blivit nästan som en institution inom europeisk fotboll. En av anledningarna att ligan har behållit sin status kan vara dess förmåga att ständigt modernisera sig. Nu när årets säsong sällar sig till historien är det dags att blicka mot framtiden och den utveckling som ligan kommer att gå igenom. I maj 2022, precis innan finalen mellan Liverpool och Real Madrid, släppte UEFA nyheten om att Champions League står inför en stor förändring som kommer att sjösättas till hösten 2024. Det kan tyckas att nyheten släpps i lite väl god tid men faktum är att nyheten varslar om så pass stora förändringar att det står klart att både fotbollslag och publik kan behöva en viss tid för att förbereda sig inför det nya systemet. Beslutet fattades på UEFA:s kongress i början på maj 2022. Kanske är det ett svar på försöket med Superligan. UEFA vill visa att de är störst och att de har det som krävs för att ständigt leverera den bästa fotbollen, både för lagen och publiken. Enligt UEFA själva är denna förändring framtagen efter ett samarbete med fotbollslag, fans och andra intressenter.

Inget gruppspel

Vad kommer då att hända med Champions League? Den största förändringen kommer att bli att gruppspelet slopas. I stället kommer det skapas en liga där alla lag möter alla. Antal platser utökas också från 32 till 36. Varje lag kommer att spela tio matcher under seriens gång. De bästa lagen går sedan direkt till slutspel i åttondelsfinaler. Finalerna spelas sedan som de gör idag med dubbla matcher, en hemma och en borta. Finalen spelas som vanligt på en neutral europeisk arena som väljs ut av UEFA. Det här nya sättet att spela Champions League kommer att få stora effekter, inte minst på fansen. Genom ligaspel i stället för gruppspel kommer flera av de stora lagen att möta varandra tidigt och dessutom flera gånger. Detta skapar så klart ökade publikintäkter, vilket gynnar klubbarna. Ligaspel gör också att resultatet i varje match räknas på ett annat sätt. Det kommer inte att kunna vara avgjort redan i ett tidigt skede utan varje poäng räknas. Det är möjligt att denna typ av organisation också kommer att vara mer rättvis, där alla lagen i ligan får en chans att hävda sig och inte bara favoriterna som snabbt kan slå ut de andra i ett gruppspel. Många menar också att systemet med gruppspel kan få några av de bästa lagen att slås ut för tidigt. Det kan få fansen att tröttna. Med det nya systemet kan fansen i stället följa sitt favoritlag under hela säsongen. Ända fram till slutspel. Det återstår att se hur nya Champions League kommer att tas emot, säkert är att Champions League sitter säkert som Europas främsta liga ännu ett tag.