Vad är egentligen en bettingstrategi?

Bettingstrategi

När du börjar betta på sport är det oftast ren passion för sporten som driver vad du väljer att betta på. Det är i alla fall vår erfarenhet både från oss själva, våra vänner och alla fantastiska brev och kommentarer som vi får från våra läsare.  Det är främst magkänslan och hjärtat som styr när man väljer sina spela. I Champions League ser vi till exempel att intresset är mycket större när vi diskuterar ett möte mellan storklubbar i slutspelet än när vi kikar på gruppspelsmatcher mellan mindre klubbar. Det är inget fel med att inleda sin bettingkarriär med att bara spela på de största och mest spännande matcherna. Faktiskt är det så majoriteten av de som bettar på sport spelar. Så länge du bettar med syftet att öka spänningen hemma i tv-soffan och bara ser en eventuell vinst som en glad överraskning så är det inget fel med det.

Men om du vill betta mer frekvent och seriöst och ser det som en utmaning att prestera så bra som möjligt så behöver du ett system. Det är då du behöver använda dig av en eller flera bettingstrategier. Bettingstrategier är logiska regler som du använder dig av för att maximera dina chanser att vinna och för att hantera förluster. Det har skrivits tjocka böcker om olika typer av strategier så allt vi kan göra i denna artikel är att ge en kort introduktion. För dig som är intresserad finns det gott om material att studera vidare i och hitta din personliga bettingstrategi.

Pengahantering

Detta är den första och viktigaste typen av bettingstrategi. Även du som bara spelar för nöjes skull behöver nämligen ha någon form av pengahantering. Ska man sammanfatta denna typ av bettingstrategi i en mening så blir det: satsa aldrig mer än du har råd att förlora.

Om du tar din betting på allvar handlar det oftast om att ha ett spelkonto för betting som du håller separat från dina övriga finanser. Du bestämmer sedan storleken på varje satsning som en fraktion av det totala spelkontot. Ofta bryter man ner spelsummen i enheter om en procent. Du kan sedan välja hur många enheter du ska lägga på ett individuellt bett baserat på hur stort värde du ser i spelet. Tanken är att din strategi för betting ska se likadan ut oavsett hur stor eller liten din totala spelbudget är och du ska aldrig riskera för stor del av din totala budget på ett spel.

Hitta värde

Detta är den mest fascinerande delen av att betta på sport och chansen är stor att det är just därför du läser Clguiden.se. Oddsen för varje match sätts av professionella bookmakers som har stort kunnande och arbetar med sofistikerade program för statistisk analys. Dessa odds justeras sedan beroende på hur mycket pengar som satsas på de olika möjliga resultaten. Det innebär att om du ska kunna tjäna pengar i längden måste du kunna slå bookmakers eller de övriga spelarna och hitta odds som är felsatta. Genom att följa nyheter om en liga eller ett lag som är bättre än andra hoppas du hitta något som gör att du kan hitta odds som ger ett positivt vinstvärde. Det kan vara skador, tidigare matcher eller något specifikt i lagens strategi som du identifierar.

Om du till exempel tror att ett lag som är tippat att förlora har 25 procents chans (1 chans på 4) att vinna men oddsen ger mer än 4 gånger pengarna bör du spela på laget då det ger värde för pengarna. En favorit du tror kommer att vinna, men som inte har odds högre än vad du tror att de förtjänar, bör du i stället avstå att spela på. Du spelar sålunda inte längre på resultat utifrån hur du tror matchen kommer gå, utan baserar dina bets på om du ser ett värde i hur oddsen ser ut.

Eftersom fotbollslag består av människor är det givetvis omöjligt att exakt bestämma sannolikheten för ett utfall på samma sätt som du kan göra när du kastar en tärning. Du försöker helt enkelt bara ha mer rätt än oddsen när du lägger ditt bett.

Bokföring och uppföljning

För att utvärdera din strategi bör du spara alla dina spel i en speldagbok. Det är först då du kan se vad för slags spel som fungerar för dig och vilka du bör undvika. Genom att spela på spel där du hittar värde och satsa med god pengahantering, kan du på sikt bli en vinnande spelare vilket också gör det ännu roligare att följa sporten som du älskar.