Hektiska veckor under transferfönstret för Champions League-lagen

Hektiska veckor under transferfönstret för Champions League-lagen

När Liverpool tog sig vidare från semifinalen mot Barcelona i senaste CL-slutspelet stod man för en formidabel bragd. Motorvägen låg öppen för Barcelona på vägen mot final, efter förkrossande 3-0 hemma mot Liverpool. Men Liverpool tänkte inte ge sig så lätt. När allt var över stod det 4-0 på resultattavlan, och Liverpool gick vidare och vann finalen mot Tottenham Spurs.

Snart är det dags igen, och klubbarna håller på för fullt med förberedelser och spelarköp.

Sommarens övergångar

Under de veckor som sommarfönstret hålls öppet händer det mycket ute i fotbollseuropa. Spelare köps och säljs – eller lånas ut. Och en av årets stora snackisar är att Neymar länge påståtts vara på väg bort från PSG. Nu säger PSG också – enligt goal.com – att man är beredda att låna ut brassen mot att klubben i fråga köper honom till nästa sommar. Storklubbar som Barcelona, Real Madrid och Juventus uppges alla vara intresserade.

Just Barcelona är aktiva – flera spelare lämnar och nya tillkommer. Couthino går till Bayern, Denis Suarez flyttar till Celta Vigo och Mateu Morey ska spela för Dortmund, för att nämna några. In i klubben kommer Griezmann (Atlético Madrid) och Frenkie de Jong (Ajax) och några till.

Liverpool å sin sida tar in Harvey Eliot (Fulham), Sepp van den Berg (Zwolle) och Adrián (West Ham), och gör sig av med Sturridge, Moreno och en hög spelare till.

I Real Madrid kommer vi snart att få se spelare som Eden Hazard och Ferland Mendy, medan hela 12 spelare hittills är på väg till andra klubbar.

Så här ser det ut överallt bland Europaklubbarna. En genomgående trend här är att man gör sig av med fler spelare än vad man köper in. Och det hänger naturligtvis ihop med en ekonomisk strategi. Bra spelare kommer inte gratis, och därför säljer man av fler av de lite ”sämre” lagdelarna för att kunna finansiera köp av ett fåtal nya spelare. Man letar efter specifika spelartyper som passar in i lagstrukturen, snarare än att acceptera det som är näst bäst.

Den här strategin är inte vanligtvis möjlig för oss vanliga dödliga i vårt vardagliga liv. Vi får i regel nöja oss med det vi får. Mjölken kostar vad den kostar i affären och likadant är det med många saker i livet. Möjligen kan vi leta lite bättre priser om vi snurrar runt i olika butiker, men det handlar ändå om begränsade besparingar.

Men det finns områden där vi verkligen kan spara pengar. Säg att något går sönder i hemmet och du behöver söka ett snabblån direkt för att byta ut frysen eller tvättmaskinen som pajat. Idag måste vi inte gå till banken för att låna pengar till detta, då de har fått konkurrens av mängder av nya långivare som opererar på nätet – du behöver inte ens lämna hemmet för att jämföra olika lån.

Ju fler företag du jämför med desto större chans har du att komma billigt undan. Och än viktigare är det om du ska låna till nya bostaden eller en bil.

Du och jag hör inte till dem som köper in fotbollsspelare till vardags. Men vi kan dock använda oss av samma sorts tänk i många situationer. Det är ett bra exempel på hur attityden har förändrats – inte bara när det gäller stora fotbollsklubbar.