Europas största fotbollsturnering – Champions League

Vi tror inte att det finns någon fotbollsintresserad som inte känner till Champions League. Kanske är det också välkänt att det är den mest prestigefyllda, samt även Europas största fotbollsturnering. Här spelas denna turnering varje år. Det hela börjar med en rad olika typer av och chanser att kvala in till gruppspelet i Champions League. Faktum är att totalt är 32 europeiska topplag som tar sig till gruppspel varje år. Det är dock inte när den riktiga turneringen börjar. Den startar inte förrän agnarna sållat från vetet och vi vet vilka 16 lag som gått till slutspelet.

I denna artikel ska du få läsa om Champions League historia, samt vad som har skett i denna turnering fram till idag. Visste du att Champions League tidigare bar namnet Europa Cup? Vet du hur många gånger som ett och samma lag vunnit Champions League? Har du koll på vilka spelare som tidigare blivit skyttekungar i CL? Läs vidare och få allt serverat på ett fat av fotbollsguld. Missa heller inte vår artikel om vinnare skytteligan CL 2020/21. Väl värd läsning för dig som vill få bra information för heta oddsspel.

Champions-League-Europas-storsta-fotbollturnering

Champions League förr och nu – CL Historia

Precis som med alla sporter förändras även fotbollen under årens lopp. Här syns det på allt från sättet att spela, kvalitet på bollen och på spelarnas kläder. Något som också förändras är regler, samt att det också tillkommer nya heta och stora turneringar. Champions League är till namnet en ganska ung turnering. Trots det är detta Europas största fotbollsturnering. Under namnet Champions League spelades den första säsongen 1992/93. Vinnare då var Marseille som slog Milan med 1-0 i finalen som gick i Olympiastadion, München.

Med det sagt skulle det bara ha spelats 28 säsonger av turneringen och den 29:e vara under spel. Nu är det en sanning med modifikation, då turneringen tidigare gick under annat namn.

Europas största fotbollturnering – Det började med Europa Cupen

Namnet Europa Cupen, Europe Cup, är det tidigare namnet på Europas största fotbollsturnering, Champions League. När du tar det med i beräkningen har det spelats många flera säsonger. Här spelades Europa Cupen för första gången redan 1955/56. Det gör en total av +37 säsonger. Alltså har en och samma turnering under två olika namn spelats under 65 säsonger och den 66:e är under spel.

Det första europeiska klubblaget som vann turneringen under namnet Europa Cupen, var Real Madrid. I realiteten vann Real Madrid de första fem säsongerna i rad. Genom årens lopp har det sedan skapat sig ett namn som ikon i både Europa Cupen och champions League. Undernamnet Europa Cupen vann de bara en säsong till och fick totalt sex segrar.

Sedan det nya namnet Champions League och säsongen 1992/93 har de sedan vunnit ytterligare sju säsonger. Det ger laget ett enastående antal av totalt 13 segrar i denna turnering. Något som inget annat klubblag lyckats komma i närheten av. Det närmaste AC Milan med sju segrar, medan Bayern München med en total av sex segrar. Liverpool och FC Barcelona ligger lika på fem segrar vardera.

Så många klubblag har vunnit Europas största fotbollsturnering, Champions League

Om vi bara räknar vinster i Champions League sedan de ändrade namn, är det faktiskt bara 13 europeiska klubblag som vunnit champions League. Att vinna denna turnering är något mycket prestigefyllt. Detta samtidigt som laget får ett kraftfullt tillskott i den ekonomiska kassan.

De lag som har vunnit i modern tid, efter namnändring är: Marseille, Ajax, Juventus, Inter, Liverpool, Milan, Manchester United, Porto, Barcelona, Chelsea, Real Madrid, Bayern München och Borussia Dortmund. Givetvis är det även här Real Madrid som tagit sju segrar och ligger i toppen på statistiken. Det gör också att de felaktigt alltid bedöms som stora favoriter till både seger och CL-final.

UEFA – Champions League och andra turneringar

Precis som det ska vara, är det Europas största fotbollsorganisation som står bakom Europas största fotbollsturnering, Champions League. Här har de också den stora rollen att verka som medarbetare till alla de olika ländernas fotbollsförbund. De är alla anslutna till UEFA. Faktum är att UEFA, som står för Union of European Football Associations. Med andra ord, fotbollens regering och samtidigt också spelarnas förbund.

Som Europas övergripande organ i fotbollens värld, arrangerar de också alla de stora turneringarna i Europa. Nedan ser du en lista på vilka stora turneringar som arrangeras av UEFA:

  • Europamästerskapet i Fotboll Herrar och Damer
  • UEFA Champions League
  • Intertotocupen
  • UEFA Europa League
  • UEFA Woman´s Champions League
  • U21 – Europamästerskapet i Fotboll
  • Europamästerskapet i Futsal
  • UEFA Youth League
  • UEFA Futsal Cup

Med hela tio tunga turneringar att hålla koll på, förstår du säkert att de har kontroll över vad som händer och sker i fotbollsvärlden. Om enbart en stormakt i Europa rörande världens mest spelade sport är bra? Ja, det får du själv avgöra.

Vinnare Europas största fotbollsturnering Champions League 2021

Som avslutning, ska vi ge er de bästa tipsen på hur det kommer att gå i Europas största fotbollsturnering, Champions League slutspel 2020/21. I denna kokande kittel av klubblag med erfarenhet och uppstickare som verkligen ser bra ut, är det många som kommer att gå bet. Vad tycker de svenska spelbolagen och alla bookmakers med svensk licens om detta?

Jo, de har Bayern, och Man City som favoriter. Efter det tror de mycket på Juventus och PSG. Precis som oss, tror de inte att Real Madrid kommer att knipa sin 14:e totala seger i turneringen. Däremot ser de med mycket stort intresse på både Liverpool och Barcelona. Där delar vi inte deras åsikter.

Vi tycker att Bayern, PSG och Juventus ser ut som vinnare på pappret. Vi kan heller inte bortse från den höga form som Dortmund ser ut att inneha denna säsong. Ser vi också till det höga odds som spelbolagen ger på detta spel, så är detta en helt godtagbar chansvärdering.

Vi skulle spela på Bayern, enbart för att få tillbaka pengarna. Sedan skulle vi också satsa på Juventus och PSG, medan vi också lägger ett spel på Dortmund. Här kan du själv göra en insatsfördelning, som gör att du får tillbaka insatserna om Bayern vinner CL 2021. Detta för att sedan räkna ut det så du står som vinnare om något av de tre andra lagen vinner Champions League final 2021.