Arenor Champions League – del 1

PSGs arena i Paris.

Det finns en uppsjö av spektakulära arenor runtom i Europa där det spelas fotboll av yppersta världsklass. Vi tänkte ta med dig på en kort rundvandring genom några av Europas topparenor. Säkerligen känner du igen flera av dessa arenor, det är nämligen arenorna till samtliga lag i årets upplaga av Champions League. Här följer den första delen.

Parc des Princes

Dagens arena är Parc des Princes i Paris. Paris Saint Germain spelar sina hemmamatcher i Champions League här. Arenan invigdes 1972 och rymmer 48500 åskådare. Upplev hur det känns att stå på plan på Parc des Princes i videoklippet. Parc des Princes stod värd för kanske tråkigaste matcher i EM 2016: mellan Tyskland och Österrike (0-0), Wales och Nordirland (1-0), Rumänien och Schweiz (1-1) och Nordirland – Tyskland (0-1).

St Jakob Park

Schweiziska mästare Basel spelar på St Jakob Park. Här avgjordes finalen i Europa League förra säsongen inför fullsatta läktare (38 500). Första matchen på denna arena som även stod värd för EM 2008 spelades 2001. Notera att även om arenan har samma namn som den som hostade VM 1954, är det en helt ny arena som går under samma namn och är byggd på samma plats. Förutom fotbollsmatcher och Champions League står St Jakob Park ofta värd för olika musikevenemang. I detta videoklipp får ni se hur schweizare bygger en scen mitt i arenan.

NSK Olimpijskij

Dynamo Kyivs hemmaarena heter Olimpijskij. Här spelades finalen i EM 2012. På Sovjettiden rymde arenan smått otroliga 100 000 åskådare. Nu är max antalet biljetter som klubbledningen får sälja betydligt mindre – 70 050. Olympijskij eller Kievs Olympiastadion som den ibland kallas i Sverige har blivit ombyggd mellan 2008 och 2011 av tyska företaget GMP för att möta Uefas hårda krav. Du kan se hela ombyggnadsförloppet i detta videoklipp.

Estádio da Luz (Estádio do Sport Lisboa e Benfica)

Frågar du folk i Lissabon var Estádio do Sport Lisboa ligger kommer de att ryka på axlarna. Även om detta är arenans officiella namn, kallas den för Estádio da Luz i gemene mun. Här spelar Benfica som är en av Portugals tre absolut bästa fotbollsklubbar sina Champions League matcher. Estádio da Luz rymmer kring 65 000 åskådare. Arenan grundades 2003.

Camp Nou

Camp Nou är en av världens mest kända fotbollsarenor. Det är en toppmodern arena med nästan 100 000 sittplatser. Det är vanligt med fotbollsresor till Barcelona och Camp Nou för oss som bor i Sverige. Hit åker du om du vill se Suarez, Neymar och Messi spela på hemmaplan i årets Champions League.

Etihad Stadium

Stadium Manchester sponsras precis som Man City av flygbolaget Etihad. Just därför går arenan just nu under namnet Etihad Stadium. 55 000 åskådare får besöka Premier League-matcher. Uefas regler är något striktare när det gäller Champions League-fotboll. Därför får klubbledningen bara sälja 53 000 biljetter till CL-matcher. Första fotbollsmatchen spelades på Etihad Stadium 2003.

Allianz Arena

Bayern Münchens hemmaarena heter Allianz Arena (75 000 åskådare). Den anses vara en av världens vackraste fotbollsarenor av en del experter och inte minst av klubbens fans. Precis som en del andra arenor, används det olika namn för dem i olika sammanhang, inte minst på grund av sponsorskäl. När Bayern spelar i Champions League, brukar det anges att hemmamatcher spelas på Fußball Arena München. Så heter alltså Allianz Arena officiellt i Uefamatcher.

Philips Stadion

Philips är ett av Hollands mest kända varumärken. De sponsrar PSV Eindhoven, en av landets bästa fotbollsklubbar. Här kommer PSV som är den enda klubben från Holland i årets upplaga av Champions League, spela sina hemmamatcher. Arenan med 35 000 sittplatser grundades 1910. Här spelar även det holländska fotbollslandslaget sina officiella landskamper.