Arenor Champions League – del 2

Emirates Stadium

Emirates Stadium i Holloway är Arsenals hemmaarena. Här spelar Gunners hemmamatcher i Champions League 2016/17 mot bl. a. PSG. Arenan invigdes 2006 och kostade ca 5 miljarder kronor att bygga. Arsenal flyttade till Holloway från legendariska Highbury för tio år sedan. Gamla arenan revs. Med sina 60 000 sittplatser är Emirates Stadium Englands tredje största fotbollsarena.

Ludogorets Arena

Fotbollsklubben Ludogorets från bulgariska Razgrad har nått gruppspel i Champions League igen. Det är dags att lära sig lite om klubbens arena. Se vårt videoklipp som ger en bra bild över såväl staden Razgrad som den lilla arenan med plats för 8808 personer.

Estadio Ramón Sánchez Pizjuán

Sevilla är en av Europas bästa fotbollsklubbar, men lever i skuggan av Real, Barca och Atléti. Arenan Ramón Sánchez Pizjuán med 42 500 sittplatser är stadens stolthet. Till skillnad från många andra Champions League-arenor som byggdes på 2000-talet, fyller Estadio Ramón Sánchez Pizjuán snart 50 år. Sevillabor kallar arenan för La Bombonera (chokladask), precis som Boca Juniors fans kallar sin hemmaarena i Argentina.

Stadio San Paolo

Champions League är tillbaka i Neapel. Många av oss stavar fel namnet på brasilianska staden Sao Paolo. I fallet med Napolis hemmaarena, heter det just San Paolo med ett ”n”. Det är här Diego Armando Maradona spelade på 1980-talet. Arenan invigdes i slutet på 1950-talet. Här vann Argentina mot Italien i VM-semin 1990.

I oktober 1979 sattes rekord för flest åskådare på en match på San Paolo – över 112 000. Nu är San Paolo ombyggd och får ta emot upp till 60240 gäster. Visst är det bra med extra säkerhetsåtgärder, men tyvärr blir det inte riktigt samma stämning med nästan halverade publiksiffror i de stora fotbollsmatcherna.

Vodafone Arena

Vodafone är en av de nyaste arenorna i Europa. Den invigdes med dunder och bråk i april 2016 i turkiska Istanbul. Besiktas valde alltså att riva BJK İnönü Stadium och spela på nya Vodafone arena istället som kostade ca en miljard kronor att bygga. Arenan rymmer ca 42 000 åskådare och är därmed Turkiets sjunde största fotbollsarena.

Celtic Park

Celtic Park är Skottlands största fotbollsarena (60 411 sittplatser). Ibrox Stadium där ärkerivalen Glasgow Rangers spelar sina hemmamatcher rymmer nästan 10 000 färre åskådare. Klubben Celtic är tillbaka i gruppspel i Champions League i år och tar emot Barcelona, Man City och Borussia Mönchengladbach i grupp C. Celtic Park är en av de äldsta arenorna i årets upplaga av Champions League. Den grundades 1892.

Borussia-Park Stadion

Arenan Borussia-Park i tyska Mönchengladbach är relativt ny. Borussia Mönchengladbach spelade sin första fotbollsmatch här 2004. Med plats för 54 000 personer är arenan en av de största i Bundesliga. Anledningen till att Borussia-Park inte fick stå värd för VM-matcher 2006 är att den var nybyggd, vilket ledde till osäkerhet kring dess säkerhet, ursäkta tautologi.

Stadion Olimp 2

Ryska Rostov och Stadion Olimp 2 debuterar i Champions League 2016/17. Det är en relativt liten arena med CL-mått mätt (15 840 åskådare). Olimp 2 byggdes i Sovjetunionen 1930. Att arenan heter just Olimp 2 har ingen förklaring. Det finns nämligen ingen arena som heter Olimp 1.